De glimlach van de yogi

EEN VAN DE FUNDAMENTEN VAN YOGA: HIER VIND JE HOE JE HET KUNT OEFENEN EN WAAROM HET BELANGRIJK IS TE EVOLUEREN IN YOGA EN IN JE LEVEN

Als je op zoek bent naar iets wat je mist of wilt verbeteren in jezelf of in een bepaald facet van je leven, dan hoop je misschien een antwoord te vinden in yoga. Er is een aspect van yoga dat als het ontbreekt zelfs de meest toegewijde beoefening van yoga onvolledig maakt. Het is onderdeel van de acht basisprincipes van yoga.

De acht basisprincipes van yoga worden ook wel het ‘lichaam’ van yoga genoemd. Ons lichaam is samengesteld uit verschillende delen die alle van belang zijn voor de goede werking van het hele organisme. Zo is ook de klassieke yoga samengesteld uit (acht) delen, die een yogi stuk voor stuk goed dient te ontwikkelen: 

  1. Yama: gedrag ten opzichte van anderen.
  2. Nyama: gedrag ten opzichte van jezelf.
  3. Asana’s: aannemen van fysieke houdingen.
  4. Pranayama: controle over de vitale energie door je ademhaling.
  5. Pratyahara: controle over je zintuigen door geen herinnering.
  6. Dharana: volledige concentratie.
  7. Dhyana: meditatie als stabiele, continue stroom van aandacht.
  8. Samadhi: realisatie van je spirituele essentie.

Yama en nyama zijn op hun beurt verdeeld in vijf praktijken die onze relatie met anderen en met onszelf bepalen. Zoals je aandacht en tijd besteedt aan je persoonlijke hygiëne, is het van belang die ook te besteden aan de zorg voor je geest en de kwaliteit van je gedachten. Het is de leer van de vijf nyama die duidelijk laat zien dat yoga veel meer is dan een reeks oefeningen, posities en series die nuttig zijn voor je gezondheid en fysieke vorm.  

Een van de zaken die deel uitmaken van de vijf nyama is santosha, waarvan de betekenis tevredenheid, vreugde is. Het is heel interessant dat het wordt gezien als een praktijk, als een van de belangrijkste attitudes voor succes op het pad van zelfrealisatie. Santosha is een uitnodiging om te oefenen en te leven in een innerlijk gevoel van volheid, tevredenheid. Bij wie zich in een staat van santosha bevindt, wordt de geest tot rust gebracht en is vooruitgang in de beoefening van yoga mogelijk en gemakkelijk. Dit is van fundamenteel belang.

Echte vervulling en vreugde bereiken lukt niet door het oplossen van je probleem of het bereiken van je doel. Dat is wel mogelijk als je je oefening (en je leven) laat beginnen en verder gaan vanuit een toestand van volheid. Dan zal alles wat je nodig hebt naar je toe komen als een uitbreiding van deze volheid. En dan is het niet langer een verwoede poging om een leegte op te vullen. Een van de meest effectieve en eenvoudige manieren om een staat van santosha te genereren, is glimlachen

Wat gebeurt er als je lacht en welke voordelen geeft het? 

Het is een van de grootste inzichten van yoga dat wanneer het lichaam verandert, ook de geest verandert. Elke emotionele en mentale toestand komt overeen met een fysieke vorm. En als je de vorm (lichaam, adem, uitdrukking van het gezicht) op een gerichte manier aanpast, transformeert zelfs je innerlijke wezen. 

Strek daarom je mondhoeken naar je oren. In het begin is dit duidelijk een geforceerde glimlach. Blijf het doen en je zult al snel voelen dat iets diep in je getransformeerd is. Een gevoel van vreugde en helderheid zorgt ervoor dat je geest zich opent om de volheid en de schoonheid van het leven op dit moment te herkennen. 

Als je glimlacht, verbetert de circulatie van je prana en vitale energie. Je gezicht ontspant zich, je neusgaten worden iets breder en je ademhaling verbetert. Je natuurlijke schoonheid begint weer te bloeien. Met een glimlach op je gezicht kun je yoga beoefenen zonder jezelf al te serieus te nemen, want yoga is – net als alle belangrijke dingen in het leven – niet serieus. 

Door het lachen ontspannen lichaam en geest zich en je yogaoefeningen zullen vloeiender, effectiever en vreugdevoller zijn. Je geest is rustiger en meer gefocust en je bent in staat om zware zaken lichter op te pakken. Als je het glimlachen volhoudt, zal je ontdekken dat innerlijke voldoening en vreugde niet kunnen blijven bestaan als ze gebonden zijn aan iets wat buiten jezelf is. Je zult merken dat geluk geen doel is, maar een manier om verder te gaan op het pad van yoga en het leven. Ik nodig je uit om de glimlach te oefenen, zodat het jouw glimlach wordt. Blijf het doen, je leven lang! 😊

Namasté, 

Silvia Zamboni

yoga su misura nederland glimlach

vriendelijke lach
transformeert de nacht tot dag
en maakt je hart zacht

ANTHONIEM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *