Ontgifting als verlichting

REINIG JE LICHAAM VAN GIFTIGE STOFFEN, VERLIES EEN PAAR KILO EN VERBETER JE STEMMING MET EFFECTIEVE VOEDING EN YOGASTRATEGIEËN

In deze donkere en drukke tijd van het jaar kun je je gemakkelijk wel eens wat terneergedrukt of zwaarmoedig voelen. Je voelt je niet in je beste hum en je bent minder geconcentreerd dan normaal. Eten en yoga kunnen je dan onverwachte verlichting bieden.

Waarom heb je last van een slechte vertering, opgezette buik, darmonregelmatigheden, verkoudheid? Het antwoord is niet zo moeilijk. Tijdens de feestdagen heb je de neiging om zomaar te veel te eten, meer alcohol en koffie te consumeren dan normaal en overmatig gebruik te maken van verzurende voedingsmiddelen: eiwitten, snoep en geraffineerde vetten.

En in een poging om je vermoeide spijsvertering te ontlasten en de afvoer van giftige stoffen te bevorderen, kan je lichaam vaak niet anders dan zijn toevlucht nemen tot verkoudheid. Deze wordt dan duidelijk niet veroorzaakt door een gezonde frisse buitenlucht, al zou je dat misschien geneigd zijn te denken.

Je kunt genoemde klachten verhelpen. Dat kan met het gebruik van waardevolle wortels en kruiden. Verder heb ik hiervoor nog meer voedings- en yogatips voor jou.

Gebruik gember en kurkuma

Dit zijn twee kostbare wortels, zowel vers als droog, die je kunt gebruiken als specerij in voedsel en voor de bereiding van kruidenthee.

Gember heeft ontstekingsremmende, antioxiderende eigenschappen, bevordert je perifere circulatie, je spijsvertering, en verdrijft opgeblazenheid en winderigheid. Ze lost slijm op, zuivert je luchtwegen en heeft een verwarmend effect. Gember werkt ook goed tegen misselijkheid.

Kurkuma is een antioxidant, vertraagt het proces van celveroudering en het effect van vrije radicalen. Dit zijn afvalstoffen die onder andere verantwoordelijk zijn voor celveroudering door overmatige fysieke activiteit, door een hoge consumptie van eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten en door milieuvervuiling. Kurkuma vergemakkelijkt ook de vetstofwisseling en helpt om ‘slechte’ cholesterol binnen de norm te houden. Een uitstekend recept voor je gewrichten is gouden melk, een zeer oud ayurvedische drank met kurkuma als hoofdbestanddeel.

Zowel gember als kurkuma proeven zo goed, dat ze de smaak van je gerechten kunnen verrijken. Begin met het gebruik van een klein beetje, om eraan te wennen. Daarna kun je de hoeveelheid gemakkelijk aanpassen aan je smaak. 

10 gewoontes voor een snel herstel

1. Drink ‘s morgens een kopje heet water op een lege maag, met een eetlepel citroensap erin.

2. Vermijd of matig je inname van verzurende voedingsmiddelen: wit meel, suiker, dierlijke eiwitten, voorgekookte, gehydrogeneerde vetten, koudgeperste oliën, margarine en alle producten die deze bevatten.

3. Verminder je consumptie van brood, pasta en bakkerijproducten, vooral als ze gezuurd zijn, zelfs als ze volkoren zijn.

4. Beperk het nuttigen van rauwe groenten of fruit, zeker als je verkouden bent of het koud hebt.

5. Kauw minstens 30 keer per hapje, je zult sneller vol zijn en het zal je niet moeilijk vallen om minder te eten.

6. Drink tussen je maaltijden door warm water (twee uur na de maaltijd en 15 minuten voor de maaltijd).

7. Vermijd drinken tijdens het eten.

8. Dineer licht (groentesoepen zijn ideaal).

9. Ga niet naar bed voordat er minstens twee uur zijn verstreken sinds je laatste maaltijd.

10. Bereid kruidendrank die je lever en je bloed zuivert, zoals: paardenbloem, artisjokbladeren en Mariadistel.

Als je deze aanwijzingen volgt, zul je al na enkele weken merken dat je gemakkelijk je extra kilo’s kwijt raakt, dat je spijsvertering sterk is verbeterd, dat je geest helder en je humeur opgewekter is… en je zult deze goede gewoontes niet meer kwijt willen!  

De hulp van yoga

Je darm en je lever behoren tot de organen die het meest te lijden hebben onder overmatige en zware voeding. Dit zijn de yogahoudingen die je zullen helpen:

voor de lever: 

voor de darm: 

voor gewichtsverlies: 

Namasté, 

Silvia Zamboni

yoga su misura nederland gouden melk

een glas gouden melk
helpt zo dat ik niet verwelk
en is goed voor elk

ANTHONIEM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *