De magie van mantra’s

HUN KRACHT EN BETEKENIS, HOE JE ZE TOEPAST EN KUNT OEFENEN

Wie yoga beoefent, komt ongetwijfeld in aanraking met mantra’s. Mantra’s behoren onlosmakelijk bij de oeroude mystieke traditie van India. Het zijn bijzondere repeterende klanken die je in een diepere dimensie doen belanden. De voordelen voor je ademhaling, je lichaam en je geest, zijn enorm.

Door trilling ontstaat geluid en dat gaat vooraf aan schepping. Klanken brengen tot leven. Ze creëren vormen, die zich manifesteren. Dit wordt beschreven in de Veda’s, de antieke geschriften waaruit de yogatraditie voortkomt. Dat komt ook overeen met wat de christelijke traditie zegt: ‘In het begin was het woord.’

De kracht van de vorm van een mantra is spiritueel. Het uitspreken van een mantra en het mediteren erop brengt je tot de essentie van wat is. Het oorspronkelijke geluid waar alles uit voortgekomen is, wordt uitgedrukt met de lettergreep AUM. Deze is het begin van alle kennis en vormen. Naast deze oermantra zijn er nog talloze andere mantra’s. Ze bestaan uit meer of minder ingewikkelde lettergrepen.

De creatieve kracht van de klanken heeft een magische werking. Dit mystieke aspect werd in de loop van de tijd geïntegreerd in verschillende religieuze stromingen. Daarin kregen de mantra’s vooral de waarde van gebeden en heilige liederen gewijd aan de goden. Maar ook los van cultuur en religie biedt de mantrapraktijk opmerkelijke en buitengewone voordelen:

  1. Elke klank creëert een trilling die in je lichaam uitdijt als een zeer subtiele massage, welke je zenuwstelsel en je energiesysteem op diep niveau vernieuwt.
  2. Het is een oefening die je concentratie versterkt en daarmee is het ook een uitstekende manier om je eerste stappen naar meditatie te zetten.
  3. Mantra’s stellen je in staat om je opnieuw te verbinden met de universele harmonie en ermee in balans te komen.
  4. Ze brengen je energetische frequentie terug naar een zeer hoge vibratie, naar de essentiële kern van de vormen en dingen.
  5. Ons innerlijk wordt getransformeerd door de manier waarop we onze adem gebruiken. De herhaling van speciale mantra’s geeft een bijzonder ritme aan je adem. Ze helpt je grotere concentratie, ontspanning en verruiming van je bewustzijn bereiken.
  6. Mantrabeoefening ontspant en maakt je vrij van emotionele spanningen. Ook versterkt het je keelchakra, het centrum van je expressie.

De beste manier om iets te begrijpen is altijd door het zelf te ervaren. Hier is een eenvoudige mantra-oefening. Ze is gemakkelijk te doen en het geeft je aanzienlijke voordelen:

Ga op je rug liggen met je armen en benen uitgestrekt en uit elkaar. Sluit je ogen en observeer een moment het spontane ritme van je ademhaling. Zodra je ademhaling rustig is, spreek je de lettergreep AUM twaalf keer kalm uit.

Doe deze oefening door bewust waar te nemen hoe elk van deze letters door je lichaam beweegt en werkt: de A in je buik, de U in je borst en de M in je hoofd. Het is een echte trillingsgolf die je hele lichaam doorkruist, masseert en regenereert. Neem enkele minuten de tijd om bij de gewaarwordingen te blijven die opkomen.

Als je samen met anderen mantra’s zegt en zingt, zijn de effecten en voordelen nog vele malen groter, net zoals dat in veel aspecten van de yoga-ervaring zo is. Het is de rijkdom en het voorrecht van degenen die één of meerdere keren per week lessen Ayurvedische Yoga volgen.

Namasté, 

Silvia Zamboni

yoga su misura nederland aum

in buik, borst en brein
meandert en verandert
aum je bewustzijn 

ANTHONIEM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *