• AYURVEDISCHE YOGA

De vijf elementen

In de lessen maken we gebruik van de traditionele technieken van yoga en de uitgangspunten van Ayurveda, de tweelingzus van Yoga. Dit is een uniek concept. Yoga en Ayurveda leren ons dat macrokosmos (het universum) en microkosmos (de mens) onafscheidelijk zijn. Ze bestaan beide uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Deze elementen bepalen het fysieke en mentale evenwicht van de mens en ze veranderen samen met de cyclus van de seizoenen. De elementen kunnen in hun onderlinge verhouding uit balans raken door de seizoenswisselingen en de verschillende fasen van je leven, wat je ziek kan maken. Daarom is het belangrijk om deze in evenwicht te houden of te brengen. Dit gebeurt door middel van gerichte yogabeoefening, voeding en levensgewoonten.

De lessen in de praktijk

In de lessen die je volgt in de studio maken we gebruik van de klassieke Hatha Yogahoudingen gecombineerd met de principes van de Ayurveda. Kenmerkend in deze lessen is dat de houdingen passen bij de seizoenen. Hatha Yoga is de basis van alle yogastijlen. De twee belangrijke aspecten van Hatha Yoga zijn de asana (lichaamshouding) en de pranayama (beheersing van de adem door ademtechnieken).

In deze lessen oefen je alle soorten van houdingen: zittende, staande, balans- en liggende houdingen. In de houding word je je bewust van de lichaamsdelen die erbij betrokken zijn en van de spieren die je rekt, flexibel en sterk maakt. Het resultaat is dat je lichaam soepel en je geest bewust wordt. Zo creëer je een gezond functionerend lichaam. Hier kun je twee video’s bekijken die laten zien wat Ayurvedische yoga is: Asana’s, mudra en mantra voor de herfst en voor de winter.

Bewust en soepel

De lessen zijn heel geschikt voor ieder die yoga op een rustige maar effectieve manier wil beoefenen. Je ervaart de yogahoudingen intens door bewuste afwisseling van inspanning en ontspanning van je spieren. De asana’s (houdingen) van de lessen brengen niet alleen bepaalde lichamelijke voordelen, maar ze beïnvloeden ook de elementen in ons. Ze kunnen onze elementen stimuleren, activeren, kalmeren of in balans brengen. Op grond van dit principe worden de yogaseries bedacht die passend zijn bij dat moment van het jaar of seizoen. De mens is diep verbonden met de ritmen van de natuur. Deze ritmen zijn ook terug te vinden in ons lichaam en onze geest.

© Copyright 2014 - 2021 | Yoga Per Tutti | Yoga su Misura Nederland