De chakra’s

www.yogapertutti.nl_7chakra's

Wiel of vortex
Door yoga activeer je je chakra’sSoms baseert de docent de lessen op het openen van een of meerdere chakra’s door de houdingen en bijpassende ademoefeningen. Je aandacht wordt dan hierop gericht en ze legt uit met welke chakra’s je bezig bent, waar deze zijn in je lichaam en wat deze met je doen.

Volgens de yogatraditie zijn er zeven hoofdchakra’s. In de chakra’s bevindt zich de levensenergie van ons lichaam. In het Sanskriet betekent chakra: wiel of vortex. De chakra’s laten als wielen de prana reizen door ons lichaam. Prana is de energie van het universum.

Prana
Prana, gedragen door de adem, stroomt door je wervelkolom heen van boven naar beneden en vice versa. In de wervelkolom veroorzaakt prana vortexs daar waar de chakra’s zich bevinden. Chakra’s zijn centra van vitale levenskracht, die verticaal langs je wervelkolom staan, van je onderbuik tot aan je kruin.

Iedere keer dat prana een chakra tegen komt op haar pad laat het dit als een vortex draaien. En de energie die hieruit komt, verspreidt zich naar ieder gedeelte, orgaan en cel van dat lichaamsdeel. Dit wordt dan gevoed en geregenereerd.

De elementen
Ieder chakra is verbonden met een element in de natuur: aarde, water, vuur, lucht en ether. De elementen vertegenwoordigen de fundamentele fysieke en energetische kwaliteiten van het universum. De elementen bepalen ook de fysieke, mentale en emotionele kenmerken van ieder mens. Wanneer deze elementen met elkaar in harmonie zijn, brengen ze ons lichaam ook in evenwicht met onze geest.

De zeven hoofdchakra’s
Het is van wezenlijk belang om de chakra’s te versterken en te harmoniseren. De zeven hoofdchakra’s bevinden zich langs je wervelkolom bij de belangrijkste zenuwknopen of plexussen (netwerken van zenuwen):