Hatha Ayurveda Yoga

www.yogapertutti.nl_hatha_transparant

Basis
In de Hatha Ayurveda Yogales zijn de Hatha Yogahoudingen gecombineerd met de principes van de Ayurveda. Kenmerkend in deze les is dat de houdingen passen bij de seizoenen.

Hatha Yoga is de basis van alle yogastijlen. De twee belangrijke aspecten van Hatha Yoga zijn de asana (lichaamshouding) en de pranayama (beheersing van de adem door ademtechnieken).

Bewust en soepel
In deze les oefen je alle soorten van houdingen: zittende, staande, balans- en liggende houdingen.

In de houding word je je bewust van de lichaamsdelen die erbij betrokken zijn en van de spieren die je rekt en flexibel maakt.

Het resultaat is dat je lichaam soepel en je geest bewust wordt. Zo creëer je een gezond functionerend lichaam.

De les is heel geschikt voor ieder die yoga op een rustige maar effectieve manier wil beoefenen. Je ervaart de yogahoudingen intens door bewuste afwisseling van inspanning en ontspanning van je spieren.

Elementen en seizoenen
Yoga en Ayurveda leren ons dat macrokosmos (het universum) en microkosmos (de mens) onafscheidelijk zijn. Ze bestaan beide uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Deze elementen bepalen het fysieke en lichamelijke evenwicht van de mens en ze veranderen samen met de cyclus van de seizoenen.

De asana’s (houdingen) van de les brengen niet alleen bepaalde lichamelijke voordelen, maar ze beïnvloeden ook de elementen in ons. Ze kunnen onze elementen stimuleren, activeren, kalmeren of in balans brengen.

Op grond van dit principe worden de yogaseries bedacht die passend zijn bij dat moment van het jaar of seizoen.

De mens is diep verbonden met de ritmen van de natuur. Deze ritmen zijn ook terug te vinden in ons lichaam en onze geest.

Aanmelden
Wil je meer informatie of wil je je direct aanmelden, vul dan het contactformulier in.

De chakra’s

Wiel of vortex
Door yoga activeer je je chakra’sSoms baseert de docent de lessen op het openen van een of meerdere chakra’s door de houdingen en bijpassende ademoefeningen. Je aandacht wordt dan hierop gericht en ze legt uit met welke chakra’s je bezig bent, waar deze zijn in je lichaam en wat deze met je doen.

Volgens de yogatraditie zijn er zeven hoofdchakra’s. In de chakra’s bevindt zich de levensenergie van ons lichaam. In het Sanskriet betekent chakra: wiel of vortex. De chakra’s laten als wielen de prana reizen door ons lichaam. Prana is de energie van het universum.

Prana
Prana, gedragen door de adem, stroomt door je wervelkolom heen van boven naar beneden en vice versa. In de wervelkolom veroorzaakt prana vortexs daar waar de chakra’s zich bevinden. Chakra’s zijn centra van vitale levenskracht, die verticaal langs je wervelkolom staan, van je onderbuik tot aan je kruin.

Iedere keer dat prana een chakra tegen komt op haar pad laat het dit als een vortex draaien. En de energie die hieruit komt, verspreidt zich naar ieder gedeelte, orgaan en cel van dat lichaamsdeel. Dit wordt dan gevoed en geregenereerd.

De elementen
Ieder chakra is verbonden met een element in de natuur: aarde, water, vuur, lucht en ether. De elementen vertegenwoordigen de fundamentele fysieke en energetische kwaliteiten van het universum. De elementen bepalen ook de fysieke, mentale en emotionele kenmerken van ieder mens. Wanneer deze elementen met elkaar in harmonie zijn, brengen ze ons lichaam ook in evenwicht met onze geest.

De zeven hoofdchakra’s
Het is van wezenlijk belang om de chakra’s te versterken en te harmoniseren. De zeven hoofdchakra’s bevinden zich langs je wervelkolom bij de belangrijkste zenuwknopen of plexussen (netwerken van zenuwen).
Lees verder