Yin Yang Yoga

www.yogapertutti.nl_yinyang_transparant

Yin en Yang
Yin en Yang zijn de twee belangrijkste tegengestelde krachten in het universum, volgens het taoïsme. Yin en Yang zijn geen tegenpolen, maar ze vullen elkaar aan. Ze zijn de twee kanten van de medaille. Ze bestaan niet afzonderlijk, ze zijn complementair aan elkaar. Yin is vrouwelijk, passief, stil, zacht, koud, zwart, donker. Yang is mannelijk, actief, beweeglijk, hard, warm, wit, licht. Yin is verbonden met de maan en het element water. Yang met de zon en het element vuur.

Passieve en actieve houdingen
Deze twee principes zie je ook terug in de yogastijlen: Yin Yoga en Yang Yoga.
Yin Yoga verzacht het weefsel door passieve houdingen. De Yang Yogavormen zijn lessen gericht op het krachtig maken van de spieren door actieve houdingen, waaronder de zonnegroet.

Gezonde balans
De zachte kant van de Yin Yoga wordt in deze les gecombineerd met de krachtige kant van de Yang Yoga, om lichaam en geest in een gezonde balans te brengen. Na een rustig begin van de les met verstillende Yin-houdingen voor een diepe rekking van het bindweefsel, ga je door met de dynamische bewegingen van de Yang-houdingen, die zich op de spieren richten voor een krachtig lichaam. Het is dan heel fijn om weer af te sluiten met de Yin. Dit zorgt voor stilte in jezelf.

Aanmelden
Wil je meer informatie of wil je je direct aanmelden, vul dan het contactformulier in.

De meridianen

Twee lichamen
Wij hebben een fysiek lichaam en ook een subtiel lichaam. Het eerste is ons materiële lichaam dat kort gezegd bestaat uit huid, botten en spieren. Het tweede is onze energetisch lichaam dat bestaat uit stromende energie, onder andere door meridianen.

In de Yin Yoga gaan we ervan uit dat er een meridiaansysteem in ons lichaam aanwezig is. Maar wat zijn meridianen?

Energiekanalen
Meridianen zijn energiekanalen die er uitzien als rivieren die door het lichaam stromen. Dit inzicht komt van een van de oudste vormen van geneeskunde, de traditionele Chinese geneeswijze. De meridianen zijn het voertuig voor chi, de vitale energie. Chi maakt alle levensprocessen mogelijk. Elke lichaamsfunctie heeft chi nodig. Chi is een combinatie van specifieke verschijnselen in de natuur, waaronder Yin en Yang.

Twaalf meridianen
Er zijn twaalf belangrijke meridianen. Deze vormen een netwerk van energiekanalen voor de verdeling van chi door het lichaam. Ze besturen daarbij alle lichaamsfuncties en verbinden alle delen van het lichaam met elkaar. Iedere meridiaan is verbonden met een specifiek orgaan of orgaansysteem.

De twee krachten Yin en Yang vind je ook terug in de zes yin- en de zes yang-meridianen. De meridianen zijn naar de bijbehorende yin- of yang-organen genoemd:
– longmeridiaan (yin) en dikke darmmeridiaan (yang)
– miltmeridiaan (yin) en maagmeridiaan (yang)
– hartmeridiaan (yin) en dunne darmmeridiaan (yang)
– niermeridiaan (yin) en blaasmeridiaan (yang)
– pericardiummeridiaan (yin) en drievoudige verwarmermeridiaan (yang)
– levermeridiaan (yin) en galblaasmeridiaan (yang)

Bindweefsel
Het goed stromen van de energie doet je zeker fit en gezond voelen. Als stoornissen optreden in het stromen van de energie raakt je lichaam uit balans en met de tijd kun je er ook ziek van worden. Stoornissen worden veroorzaakt wanneer de energie stagneert, wordt geblokkeerd of ergens anders naar toe vloeit.

Het is belangrijk dat je het bewegen van de energie blijft stimuleren. Door Yin Yoga-houdingen rek je en maak je ruimte in je bindweefsel. Omdat de meridianen zich in je bindweefsel bevinden, stimuleer je ze hiermee indirect dan ook. Als de meridianen minder strak in je bindweefsel zitten, functioneren ze beter.